Tænder, tandstilling, tandpleje og behov for nytænkning…
I Danmark er strukturen for tandlæger meget anderledes end f.eks. USA, hvor tandlæge Steven Lin er en af de førende, idet han tænker hele kroppen ind i forhold til tænder, tandstilling og trivsel. (Her kan du læse en af hans artikler om nyfødtes kraniestrukturs betydning for tandstilling)
I Danmark er barnet tilknyttet den kommunale skoletandpleje, indtil det bliver 18 år. Tandplejen fokuserer primært på tænder og tandstilling – ikke på hovedform, tungebånd, læbebånd, kindbånd, vejrtrækning, nakke, kraniekant, kropsstilling, polypper, mandler, fordøjelse, psykisk velbefindende m.m.
Jeg ville sådan ønske, at de danske skoletandplejeklinikker – ja hele det danske tandlæge system ville tage nogle af de nye behandlingsmetoder og tanker ind, for så er jeg overbevist om at færre børn ville have behov for tandretning (ganespreder, bøjle, nakketræk m.m.) og færre voksne ville have behov for kæbekirurgi.
Jeg har selv i 2018 taget efteruddannelse som OMFT behandler (Oro MyoFunctional Therapy) og har dermed fået større indsigt i og behandlingsmetoder til at hjælpe både børn og voksne. OMFT bryder med den traditionelle tandpleje tankegang, hvor man venter med at gøre noget ift. tænder og tandsæt til der er et blivende tandsæt – typisk 10-12 års alderen.
Ved OMFT begynder træningen i en langt tidligere alder (4-6 år) og er rettet mod mundens og tungens samlede funktion, hvor barnet arbejder aktivt med øvelser, frem for den måde, det typisk sker på i tandplejen, hvor det primært er en passiv behandling, som fokuserer på tænder og tandstilling.
Hvis man sætter ind tidligt og arbejder med mundfunktionen aktivt, vil mange af børnene kunne udvikle normalt tandsæt/mundfunktion:
- tungen hviler altid i ganen (rører ganeloftet med hele “bladet” og tungespidsen ligger på tandkødet lige over fortænderne for oven “pletten”)
- ved synk sætter tungen fra på pletten og klemmer væske og mad bagud til svælget – uden at der kommer luft med eller at maden kommer ned på et forkert tidspunkt
- der er afslappet vejrtrækning gennem næsen
- kæbe og nakke er afslappet
- tænderne er i balance – dvs. at kinder og læber udefra er stærke nok til at holde tænderne inde og tungen indefra fylder mundhulen og holder dermed tænderne ude. Derved former tænderne sig, så overtænderne sidder normalt – en smule ud over undertænderne og der er hverken overbid, underbid, kryds/saksebid eller dybdebid ift. undertænderne)
I de tilfælde, hvor der er problemer med bid/tandstilling m.m. trods effektivt gennemført OMFT behandling, skal der naturligvis tilbydes bøjlebehandling/kæbekirurgi som man også gør i dag. Jeg vil dog vove den påstand, at antallet af disse vil være væsentligt mindre, hvis man i den kommunale tandpleje tager den funktionelle træning og tankegang (OMFT) med ind i den traditionelle tandbehandling og starter ud med træningen så snart barnet kan samarbejde om øvelserne. (typisk 4-6 års alderen)
DERTIL vil jeg lige nævne, at der som det allerførste efter barnets fødsel bør kigges på funktionalitet og struktur – altså om der er spændinger eller låsninger i krop/nakke/kæbe og om der er strukturelle stramninger, der hindrer normal mund/tungefunktion – stramt tungebånd, stramt læbebånd, stramme kindbånd, submucøs spalte (meget sjældent forekommende)
I dag er der heldigvis fokus på dette blandt mange af sundhedsplejerskerne – MEN de har problemer med at kunne give den optimale hjælp og vejledning, idet der ikke er mange læger, børnelæger, ØNHlæger eller tandlæger i landet, der arbejder med den nye funktionelle tankegang og metode.
Heldigvis er der flere indenfor det privatpraktiserende behandlersystem, der har fået øjnene op for de nye metoder.
Nogle kiropraktorer, osteopater, kraniosakralterapeuter er klar til at hjælpe – men desværre ikke alle, så det er vigtigt at spørge sig for, så man finder den rette. Nogle af dem står på en behandlerliste, som du kan finde her.
Det glæder mig derfor meget, at der lige nu pågår arbejde med at udarbejde en national klinisk retningslinje vedr. stramt tungebånd (denne 1. retningslinje handler kun om 0-4 mdr. babyer, født til tiden af rask mor)
Den er færdig næste år og er forhåbentligt kun den første i en række af retningslinjer, så også præmature og ældre børn kommer med.
Har du brug for at få en funktionel vurdering af dit eller dit barns tungebånd, så kan du finde behandlere her.
Har du hængt på helt hertil, så kan jeg fortælle, at der stadig er 7 ledige pladser på OMFT kurset, der afholdes i Billund d. 26.-28.8. Der er endnu ingen fra tandplejen i Danmark, der har meldt sig på kurset og der er tilmeldingsfrist d. 16.8… så hvis du gerne vil have nogen med fra din kommune, så hjælp os med at kontakte dem og giv informationen videre.
PS
Steven Lin er ud over at være tandlæge også uddannet OMFT behandler (oro myofunctional therapist) og dermed pioner på området, så det er altstå ikke alle tandlæger i USA, der praktiserer som han gør…