Blog

Hvornår er at barn parat til at starte på fast føde?

Jeg får tit spørgsmålet: Hvornår er et barn parat til at starte på fast føde?
Ofte er barnet mere sultent omkring 4 mdr., får tiltagende uro om natten og ligger måske konstant ved brystet – specielt om aftenen.

Det er der faktisk mange meninger om hvornår barnet er parat…
– Sundhedsstyrelsen vil gerne at man venter til 6 mdr. af hensyn til allergiforebyggelse
– Spiseudviklingsforskerne ytrer at det bedste “åbne vindue” for at synes godt om alle smagsindtryk er mellem 4 og 6 mdr, så spisning bør starte der
– Sundhedsplejerskerne følger normalt sundhedsstyrelsens anbefalinger, men opfordrer til tidlig start på mad, hvis barnet ikke virker mæt/tilfreds ved brystet/flasken
– De for tidligt fødte er der delte meninger om… nogle fagpersoner anbefaler at holde sig til den korrigerede alder, andre at man kan give ud fra den kronologiske alder, andre igen at man skal tage udgangspunkt i midt imellem…

Forvirret?? Det kan jeg godt forstå.

Jeg har en enkel og god anbefaling: Lad barnet vise dig det:-)

Barnet er parat når det …
– kigger efter forældrenes mad, når det ligger i deres arm/sidder på
skødet
– rækker ud efter maden
– smasker, når de ser maden blive puttet i munden
Barnet er nu bevidst om spisning, nysgerrig og parat til at lære mad at kende. For ordet PARAT skal forstås som parat til at begynde på madtilvænning – men ikke som parat til måltider.
Det er nemlig rigtigt vigtigt at have processen som hovedfokus (læring/tilvænning) og ikke produktet (mængden af indtaget mad)

HVIS barnet viser ovenstående tegn på at være parat, men endnu ikke er 4 mdr gammel, så vent til det er 4 mdr – af hensyn til mavetarmsystemets modning.
Når barnet starter på madtilvænning er det kun bittesmå smagsindtryk, der skal til i begyndelsen – netop for at tilgodese tilvænning – både i munden, på tungen og i hele mave/tarmsystemet. (lidt på spidsen af en finger eller spidsen af en lille blød ske)

Hvornår kan barnet indtage et regulært måltid?
Det tager lidt eller lidt længere tid – forskelligt fra barn til barn.
Det værste man kan gøre er at forcere udviklingen, presse på, give for meget i munden osv. Derved er der risiko for at man starter en uheldig udvikling, hvor barnet føler sig presset til at spise og samtidig ikke får lært, hvordan mad placeres, forarbejdes og synkes korrekt.
Barnet skal have ro og tid til at finde ud af hvad mad er for noget.
Det skal selv tage imod maden og selv flytte den videre/synke den.
Det er helt normalt at alt skubbes ud i starten. Munden er jo vant til suttebevægelsen, hvor tungen kører frem og tilbage. Lad bare maden sile ned af hagen og forstyr ikke med at samle op med skeen eller tørre af med kluden. Fjern kun maden, hvis det generer barnet eller er på vej til at komme i øjnene.
Når barnet er færdig med at spise, så løft det hen til håndvasken og brug en fugtet hånd eller en godt våd klud til at tørre af med – gerne mens barnet leger med vandet. legen med vandet flytter fokus fra det ubehagelige, der skal ske.

Eksempel
Lad mig give et eksempel med et hold tvillinger, der er født lidt for tidligt. De er 3½ mdr. gamle korrigeret og 5 mdr. kronologisk. De ligger meget ved brystet om aftenen og mor er ved at være slidt.

HVIS det kun er pigen, der viser tegn på at være parat, så er det kun hende, der startes med. Drengen må gerne sidde med ved måltidet og blive nysgerrig – så er det også let at se, hvornår han er parat.
Det er vigtigt at huske på, at han skal have lige så god tid til at vænne sig til mad i munden, når han starter, som hun fik. Det er nemlig yderst let at falde i med “automat-fodrings fælden”, når man har to, som skal have mad samtidig. Når først de begge har lært kunsten at spise, så vil forskellen udviskes.

Husk at børnene i starten mættes ved brystet/flasken og at maden i starten kun er “for sjov” – munden skal vænne sig til den faste føde, tungen skal finde ud af at håndtere maden og mavetarm systemet skal omstilles fra mælk til andre og fastere madvarer.

Hvis maden opstartes for tidligt og hvis fokus er på den mængde barnet indtager frem for på barnets tilvænning/læring, kan der let opstå problemer.

**********************************************************************************************************************************************

Pyh, det blev længere end jeg havde forventet!!… tusind tak for din opmærksomhed – hvis du holdt ved helt til enden:-)

**********************************************************************************************************************************************
Ovenstående er et eksempel på, hvad jeg kunne finde på at skrive om i mit kommende nyhedsbrev.

Har du lyst til at modtage mit nyhedsbrev fremover, så giv mig besked herom og jeg vil sende dig en indbydelse, når jeg er klar:-)
http://madgladnu.dk/kontakt/

 

Denne gode bløde silikone ske er fra Birdhouse.dk og hedder Flexy spoon mini (shore 70)

Der er lukket for kommentarer.

Menu
Cookie- og privatlivspolitik