Blog

“Har du et kræsent barn? Det er faktisk din egen skyld”

Nedenstående er en mail, jeg lige har skrevet til den journalist, der har lagt en artikel ud på nettet på BT.dk
Hvis i har læst den og har en mening om den (eller om det jeg har skrevet), så skriv meget gerne til mig. Jeg håber at kunne bruge kommentarerne som argumentation overfor journalisten, så emnet kan tages op bredt.
 
På baggrund af den artikel, der lige er lagt på nettet: “Har du et kræsent barn? Det er faktisk din egen skyld” føler jeg stor trang til at kommentere – og hvis muligt vil jeg meget gerne gøre det offentligt!
 
Jeg er fuldstændig enig i at langt de fleste børn vil kunne lære at spise (næsten) alt, samt at der hos langt de fleste familier er en stor sammenhæng imellem måden maden tilbydes på og den måde barnet tager imod nye smagsindtryk på.
 
MEN – Jeg er også ergoterapeut med STOR erfaring i at hjælpe kræsne børn og børn med sansemotoriske spiseproblemer til bedre spisning.
 
Disse børn er IKKE kræsne med vilje! Og de, der har det allersværest vælger mad helt fra, hvis det de får tilbudt ikke er noget, de tror, de kan indtage. Det er deres sanser, der påvirker dem i negativ grad – og på en så voldsom måde, at de kommer i kæmp eller flygt reaktion på madvarer, som os, der spiser normalt slet ikke kan forstå.
 
Når i sender en artikel ud med den overskrift, så gør det virkelig ondt på de forældre, der har et barn med sansemotoriske spiseproblemer i svær grad.
Disse forældre er på ingen måde skyld i at deres barn er kræsent. Eller rettere: de er ikke ÅRSAG til at barnet er kræsent, for den oprindelige årsag ligger i det sensoriske input i munden og den reaktion som kroppens sanser kommer med på baggrund af sanseoplevelsen.
Hvis reaktionen er kraftig (læs negativ) og barnet vægrer sig, så vil forældrene på alle mulige måder alligevel forsøge at få barnet til at spise – og i deres iver kan forældrene godt komme til at skubbe til læsset – i en negativ retning. Ofte indføres forskellige kompensationer for at få barnet til at spise (belønning, straf, afledning osv) Det kan være forskelligt, hvad man forsøger sig med – alt efter familie dynamik, erfaringer fra egen barndom, personlighedstyper m.m.
 
Jeg bruger al min tid på at hjælpe disse familier og vil gerne være talerør for dem, så man i Danmark får en bedre forståelse for de børn og de familier, det drejer sig om. De lider nemlig meget under mytedannelser og forudfattede meninger.
Det er faktisk på baggrund af reaktioner fra forældre i forbindelse med denne artikel, at jeg skriver til jer.
Forældrene reagerer kraftigt på overskriften – de får endnu et slag over nakken, for overskriften er en forenkling af indholdet.
Længere nede står der nemlig næsten alle… Forældre til de børn, der er en af dem der ikke spiser alt, bliver virkelig hårdt ramt af sådan en overskrift. De har forsøgt ALT og leder med lys og lygte efter nogen, der kan hjælpe dem! Og dem er der desværre ikke rigtigt nogen af i Danmark. Det er en af grundene til at jeg har landsfunktion – og har MEGET travlt med både at behandle, oplyse, supervisere og undervise.
 
Jeg vil meget gerne stille mig til rådighed for en offentlig debat om dette område.
Jeg er forresten lige blevet kontaktet af folkene bag “smag for livet” satsningen, som trygfonden financierer. Jeg skal i den anledning til Københavns universitet og interviewes d.3.12.

Der er lukket for kommentarer.

Menu
Cookie- og privatlivspolitik